Een slimme bundel op rij

02-01-2013

 

Een slimme bundel, niet handig op rij!

Er is een moeilijke term in de marketing die erop neerkomt dat als je bijvoorbeeld net een Opel Zafira hebt aangeschaft, je ineens overal Zafira’s ziet. Ik moest hieraan denken omdat de laatste tijd - in mijn beleving  - bepaalde woorden met verbazingwekkende regelmaat in de media opduiken.

Het begon allemaal met ‘op rij’. Ik hoorde het één, twee, dertig keer de laatste weken. ‘op rij’ googelen levert een flinke hoeveelheid sportartikelen op bij NOS, Volkskrant, nu.nl. De zoveelste overwinning op rij. Voor het vierde jaar op rij. Wat is hier aan de hand? Ik denk bezuiniging op letters en seconden en/of de mogelijke invloed van een Vlaamse redacteur. Op rij betekent namelijk ‘achtereenvolgend’. En dat is een erg lang woord. Om te typen en om uit te spreken. Handig, maar ik vind het niet mooi. Wel slim.

Het woord ‘handig’ wordt trouwens steeds vaker in combinatie met ‘niet’ gebruikt. Ikzelf kreeg onlangs het verwijt dat iets wat ik had gedaan ‘niet handig’ was. Ik zal daarover niet in details treden maar wat ik had gedaan was vooral niet handig voor de persoon die mij niet handig vond, omdat hijzelf eerder iets besloten had wat ik nogal onhandig vond. En kijk eens naar burgemeester Jan-Frans Mulder. Die vond zijn tweet over de Chinese kwestie bij nader inzien ‘niet handig’.

Vrijwel niemand bedoelt nog met ‘handig ‘dat je twee rechterhanden hebt. Het betekent nu eerder ‘goed van pas komend’. En wanneer een communicatie-actie als ‘niet handig’ wordt bestempeld, wil men eigenlijk zeggen: wat je hebt gezegd, dat was een beetje dom. Niet zo slim.

Daarmee komen we bij het woord ‘slim’. Alles wordt tegenwoordig maar slim genoemd. Vaak heeft het een financieel tintje. Bankieren, beleggen, investeren. Een slimme thermostaat. Maar vandaag werd in de krant iets geschreven in de trant van slim baggeren. Het betekent denk ik: hier hebben we heel heel heel goed over nagedacht, eerst konden we daar eigenlijk helemaal niet baggeren, maar nu hébben we toch een gewiekst baggerplan! Prima voor het imago van baggeraars. Gelukkig doen we nu dus veel dingen slim, voorheen rotzooiden we kennelijk maar wat aan.  En let maar eens op: slim is niet meer te stuiten. Straks ga je bij een kinderwens gewoon slim wippen. Of je gaat slim autorijden, afvallen, telefoneren.

Nog een trendy woord: bundel. Meestal gebruikt in verband met belminuten. Maar ook erg handig, zelfs slim, als term voor een strak vastgelegde hoeveelheid activiteiten, bijvoorbeeld in een huwelijk. Dat kan van alles zijn. Kwestie van afspreken. Zo zouden vermoeide vrouwen in bed resoluut kunnen zeggen: nee, helaas, ik zie dat je al sinds vorige week buiten je bundel neukt. Of: je neuspeutert nu echt weer buiten je bundel, kap ermee! Bij het afsluiten van je huwelijk kun je een contract met een goed doordachte kook- of baarbundel incalculeren en voor de flexibele types wellicht een vreemdgaanbundel.

Allemaal, handige, slimme bundelmogelijkheden. Op rij.