Joke Naughton
Lijstjesliefhebbers lezen dit.
Wie het verhaal wil weten, scrollt verder.
2020 – wat doe ik:
Interne en externe communicatie Telecom & Security Zeeland, Mobiele Camera Nederland, Installatietechniek Zeeland, Zonnepaneel Zeeland.
Eindredactiewerk voor Schrijf.be – herschrijven/verhollandsen, en kwaliteitscontrole Engelse hertalingen
Trainingen ‘verhollandsen’ voor Vlaamse copywriters.
Trainingen Brand Identity en tone of voice.
Voorheen
Communicatie, en promotie van ZeelandJazz 2016
Teksten voor SVZR bestemd voor Zeeuws-Vlaams advertentieblad.
Teksten voor magazine SVRZ
Flyer over Terneuzen, bestemd voor VVV en gemeente Terneuzen, City Management.
Communicatiestrategie en – middelen Porgy en Bess seizoen 2012-2013 en 2013-2014 en verder. Afstudeeropdracht senior communicatieadviseur.
Teksten voor VVV magazine Enjoy
Benaderen Vlaamse en Nederlandse media en bedenken naam ‘fluisterkar’ voor voor lancering verhuur golfkarren in Cadzand-Bad www.park-drive.nl (niet de site)
Economische Impuls Zeeland (kwartaalmagazine)
Dow Benelux (MS&S kwartaalmagazine)
Dow Benelux – gedragscampagne Pesten op de werkvloer
ROVZ/BIVV/Euregio Scheldemond (concept en tekst drugs & verkeer campagne Don’t Blow and Drive)
Nieuwsbrief Perkpolder
Rabobank Terneuzen-Sas van Gent (diverse teksten voor management, speeches)
Provincie Zeeland: Openbaar vervoer Zeeland – de goede kant op. (advies/plan van aanpak/communicatieplan OV-campagne inclusief slogan, magazine In de Bus!, tekst website, diverse advertenties), tekst voiceover tvspot.
Ensenada Guesthouses (advies en teksten site)
HearingCoach (brochure)
Boost 2007-2008 en 2009 (voice-over teksten film)
Unitron Group (jubileumfeest, productleaflets, advies, website)
Technotron (jubileumfeest, website)
Hydrauvision (jubileumfeest)
Elektra 21 (jubileumfeest, advies, diverse teksten)
Gemeente Terneuzen (website 2008, folder Team Reiniging)
Taxicom vervoer Zeeuws-Vlaanderen (nieuwsbrief)
Leerlingenvervoer Zeeuws-Vlaanderen (handboekje, tevens in gebruik in Tilburg)
VVV Zeeuws-Vlaanderen (diverse promotieteksten)
Koopcoach (website en brochure)
Uw Nieuwe Toekomst (opbouw en tekst eerste website)
Week van de Aandacht en Mascura
De Wilde Zeeuw – diverse ondersteunende werkzaamheden en advertenties
Het verhaal
Na vwo in 1982 (good old Petrus Hondius) en de School voor de Journalistiek in Utrecht (nog een jaar good old Palmstraat!) kwam ik terug naar Terneuzen. Ik was 21 en ging aan de slag bij Beauchez Public Relations op de Axelsestraat, waar ik cassettebandjes van Ingo de Moor en Ab Harpe mocht uitwerken.
Beauchez
Zij deden de interviews voor diverse publicaties, zoals personeelsbladen, en ik schreef er een verhaal van, met pen. Secretaresse Karin Veraart tikte die teksten in op ‘Gerrit’ de enige, bonkige computer die we hadden. De tekst werd dan ter visie gefaxt aan de klanten. Na een tijdje ging Beauchez naar Breda. Een jaar lang reden Ingo, Ab en ik heen en weer naar Breda. De gesprekken …
Lievens Communicatie
Tot op een dag de jonge Jan Lievens belde. Hij was net een pr bureau gestart, na zijn opleiding. In IJzendijke natuurlijk. Hij bood me een leuke baan met autootje en ziedaar, ik werd zijn allereerste fulltime medewerker. De Philips videowriter was de eerste innovatie waarmee we makkelijk teksten konden schrijven. Zelfs Jan kon ermee uit de voeten. Geweldig!
Lievens & Puype
Na verloop van tijd verscheen ex NSM (nu Yara) pr man Pol Puype op het toneel en werd het Lievens & Puype, in een pand op de hoek van de Markt. Ik kreeg een mooi kantoor (met balkon!) en het was een fijne tijd. Personeelsbladen voor Dow, Cargill, Neckermann, Glasfabriek en nog veel meer. Leuke feestjes, veel broodjes krabsalade, leuke collega’s, leuke klanten, een supertijd.
Dow
Vooral bij Dow en Cargill was ik ‘kind aan huis’ en daardoor begreep ik ook een groot deel van de productieprocessen. Voorzien van helm, bril, veiligheidsschoenen, kwam ik werkelijk overal in de fabrieken en heb ik talloze mensen gesproken.
Bij Dow maakte ik samen met anderen het Dow Nieuws, een driewekelijks personeelsblad. Leuke verhalen, de ‘doordowers’ (advertenties) maar zeker ook de stem van het management, dat was Dow Nieuws.
Verder schreef ik trainingen voor Rolf Knijff en stelde zelfs een inkoop handboek samen. Ook droeg ik met onderwerpen bij aan het wekelijke videojournaal, dat toen in een tv studio op het Dow terrein werd gemaakt door Joost van Male.
Simon Seef
Mijn lieveling was ‘De Veiligheidskrant’, later ‘WerkWijs’ met Simon Seef als vaste rubriek. Simon Seef was een nep-medewerker. Hij bestond niet. Ik dacht: het is beter dat een niet bestaand persoon blunders maakt op het gebied van veiligheid. Samen met Toine Scheurs en Eric Renout bedachten we iedere drie (!) weken de onderwerpen voor deze uitgave, die heel goed werd gelezen. Simon Seef heeft jaren na mijn vertrek bij Lievens nog verder ‘geleefd’. Hij is zelfs getrouwd en gescheiden, enzovoorts. Het was een prima manier om mensen op gevaarlijke situaties te wijzen.
Cargill
Eerst CPC, toen Cerestar, nu Cargill. In de Cerestar tijd heb ik jarenlang het personeelsblad gemaakt: Cerestar Nieuws. Onvergetelijke redactievergaderingen met Bart Kaiser en Ingrid Jessoirens van de afdeling Personeelszaken, compleet met verjaardagstaarten als het zo uitkwam. De grap waarbij één medewerker een misdruk van het blad thuis in de bus kreeg en dacht dat ze allemaal fout waren – door zijn schuld. Geniaal! Hij werd bij de directeur geroepen die ook in het complot zat. En dan het OR jaarverslag! In één dag oogste ik alle info, comfortabel zittend in een eigen kantoor op het fabrieksterrein. Iedereen die iets moest vertellen kwam langs. En vooraf vroeg de OR voorzitter, Tony Quinet, steevast: wat wil je eten Joke? Ik zei dan altijd: stoverij. Die dag moest dan de hele fabriek stoverij eten, want Tony zorgde ervoor dat het op het menu van het bedrijfsrestaurant kwam te staan.
Een Landje Apart
Ook maakte ik tijdens de Lievens & Puype periode een brochure in opdracht van Tiny Maenhout, over Zeeuws-Vlaanderen. Ik weet nog dat ik dacht: okee, dat was het. Nu nog een pakkende kop. En daar was het ineens: Een Landje Apart. Dat was ongeveer in 1988. Het gaat al een tijdje mee, de één vindt het niks, de ander wel. Maar het is blijven hangen. Ben er trots op, hoe dan ook.
Naar Duitsland
Via de afdeling Communicatie van Dow leerde ik veel goede vrienden, én mijn Ierse man kennen. In 1996 vertrokken we naar Duitsland. Daar lag voor hem een carrière bij Dow Automotive. Ik had er negen jaar ‘account executive’ opzitten bij L&P en werd vrolijk uitgezwaaid in De Roste Muis, een toen nog wat duister café net over de grens.
VVV en Duits
In Duitsland kregen we twee kinderen, bijna binnen een jaar. Druk dus. Maar ik werkte ook voor de VVV Zeeland als vertaler. Men dacht bij de VVV namelijk dat ik ineens perfect Duits kon. Ik woonde nu immers in Duitsland? Dat was dus niet zo. Maar ik deed het toch en wel als volgt: ik schreef slecht Duits en vroeg aan een slimme buurvrouw of ze wilde helpen met nalezen. Zo kreeg ik perfecte vertalingen voor de VVV. Steevast zat ze iedere keer om iets te schaterlachen. ‘Zeldzame bloemen’ is namelijk in het Duits niet: ‘Seltsame Blumen’. Dat zijn bloemen die een beetje maf zijn. Seltene Blumen moet het zijn! Van die dingen en nog veel meer.
De kinderen gingen na een jaar of vier naar de internationale school bij Frankfurt. Ik kwam in aanraking met de expat community, en met goed openbaar onderwijs waar voor alle religies tijd wordt genomen. Het viel me na een tijdje op dat er nauwelijks informatiebronnen waren voor expats. Ik besefte ook dat als er geen informatie is, je niet goed kan beslissen of je vier jaar naar Frankfurt komt, bijvoorbeeld vanuit New York – met kinderen. Dan ga je dus niet. Daarom ging ik al die informatie verzamelen en aanbieden. Ik startte de website www.frankfurtexpat.com. Uiteindelijk kreeg ik zoveel bezoekers van over de hele wereld, dat adverteerders zich aanmeldden. Toen we naar Nederland terugkeerden heb ik de site goed verkocht.
Relocation
Verder werkte ik als begeleider van bepaalde topmanagers die zich tijdelijk in Frankfurt gingen vestigen, meestal in de bankensector. Ik zocht huizen voor ze, en regelde alles. Meestal waren het mannen met of zonder gezin. Eén keer haalde ik een vrouw van het vliegveld met haar autistische zoontje. Ze had een aanbod gekregen voor drie jaar een topjob in Frankfurt. Maar haar man was brandweerman in New York en kon niet mee. Ze had de garantie dat ze drie jaar later in New York een nog betere positie zou krijgen en ze deed het. Dapper! Gelukkig kon ik alles voor haar en haar zoon organiseren.
Engels en Duits
Ja zo leer je wel Engels en Duits. Communicatie over de kinderen was in het Engels. Mijn klanten spraken Engels. Mijn man sprak Engels tegen de kinderen. Maar verder was alles Duits. In het dorp Dorfweil (aanrader voor vakantie) in de HochTaunus waren we flink geintegreerd. We organiseerden zelfs een “Internationale Weihnachtsmarkt’ waarbij ook de internationale school betrokken was.
Om de talenkennis vast te leggen heb ik in Frankfurt het Cambridge Certificate of Proficiency gehaald en het Kleines Deutsches Sprachdiplom. En deed ik een cursus HTML, in verband met de website.
Tekstchecker – Tekstklusief – Tekstbuffet
Na negen jaar, in 2005, keerden we terug naar Terneuzen. Een half jaar later begon ik als freelance tekstschrijver met de naam Tekstchecker. Vrij snel kwam ik in contact met Rones Wielinga, van De Wilde Zeeuw (nu DWZO) en dankzij hem rolde ik erin. Uiteindelijk werkte ik met Tekstklusief voor o.a. Impuls Zeeland, Provincie Zeeland… zie hieronder.
Ook keerde ik terug bij Dow. Enkele jaren maakte ik een blaadje, later een kwartaalmagazine, voor de afdeling Maintenance. En ik was betrokken bij de communicatie rondom het prille begin van het Maintenance Value Park en het KIC (kennis en innovatiecentrum)
Senior communicatieadviseur
Helaas kreeg ik in 2010 borstkanker en dat hielp bepaald niet bij mijn loopbaan: alles hield gewoon op. In 2012 besloot ik daarom mijn tijd goed te benutten en een serieuze opleiding te gaan doen. Ik behaalde het SRM diploma senior communicatieadviseur, in Amsterdam. Ook werd ik bestuurder/communicatieadviseur bij Porgy en Bess.
Anno 2020, ben ik, na nog een keer borstkanker in 2017, weer flink aan de slag. Helaas kon ik mijn rol als fractievolger voor D66 Terneuzen niet waarmaken. Dat was na de hele behandeling, ondanks de geweldige steun van D66, echt te veel van het goede. Jammer, want ik wilde altijd al de politiek in en best veel mensen stemden op me in maart 2018. Maar het was te zwaar en half werk doen bestaat niet voor mij. Heel, heel jammer.
Plannen – wensen – dromen?
Structureel bijdragen aan de toekomst van mijn regio.
Boek schrijven, begin is er.
Talkshowhost zijn.
Met mijn Quarter Horse Shamrock over het strand.